70 de ani de funcționare și activitate neîntreruptă

Cu prilejul sărbătoririi celor 70 de ani de funcționare și activitate neîntreruptă a CARP Oradea , am organizat la Sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea un spectacol cultural-artistic aniversar de o anvergură deosebită, cu participarea unui număr de peste 830 de membri și simpatizanți ai organizației, preponderent persoane vârstnice.

Spectacolul a fost susținut de către Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijor profesor Liviu BUȚIU, care i-a acompaniat pe soliștii profesioniști de muzică populară: Cornelia COVACIU-RUGEA, Florica RUJA, Viorica BRADEA, Corina SZATMARI, Voichița MIHOC, Cornel BORZA, Aniko BRUGOS, Florin MARIȘ-HINSU, Antonela FERCHE BUȚIU (binecunoscuți, apreciați și iubiți la nivel județean, regional și național).

Invitații speciali au fost instrumentiștii taragotiști Pera BULZ (“Tezaur Uman Viu”), Jenel BULZ și Nicolaie JURJ, precum și îndrăgiții de către public, la nivel național și internațional, soliști profesioniști de muzică populară: soții Florentina și Petre GIURGI, soții Valeria și Traian ILEA și Părintele Marius-Ciprian POP.

În urmă cu 1 an, la cea de-a 69-a aniversare a C.A.R.P. Oradea, îl aveam alături de noi, dar într-un alt cadru, pe cel care a ținut cu tot dinandinsul să vină la Oradea – însoțit de cei 6 instrumentiști ai grupului “Virtuozii Banatului” – și să facă un lucru “MEMORABIL pentru cei cărora le datora cariera profesională și făceau parte din generația sa, vârstnicii C.A.R.P. Oradea”. La cea de-a 70-a aniversare a C.A.R.P. Oradea, i-am dedicat un moment in memoriam marelui și iubitului artist al Banatului și al României, Petrică MOISE.

Am avut privilegiul de a-l invita în scenă pe cel mai vârstnic membru al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, distinsul domn Victor MATE. Domnia sa a împlinit respectabila vârstă de 99 de ani și s-a înscris în această prestigioasă organizație în urmă cu 39 de ani, iar de atunci își achită cu conștiinciozitate, lună de lună, toate cotizațiile și celelalte obligații financiare față de Casă. Se bucură de tot respectul și aprecierea noastră, a tuturor și rămâne o pildă vie pentru generațiile viitoare.

Spectacolul a fost moderat de către doamna profesor doctor Daniela BĂCILĂ, realizatoare de programe folclorice la postul Radio TIMIȘOARA și Părintele Marius-Ciprian POP.

Au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice locale și județene: viceprimarul Municipiului Oradea – dl. Marcel DRAGOȘ și prefectul județului Bihor – dl. prof. Dumitru ȚIPLEA.

De asemenea, ne-au onorat invitația Preacucernicul Părinte Protopop al Oradiei – Simion GOGA, care în numele și cu Binecuvântarea Preasfinției Sale Dr. SOFRONIE, Episcopul Oradiei, a rostit un cuvânt adecvat momentului aniversar, precum și PS Virgil BERCEA, Episcopul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-catolice de Oradea.

Momentele coregrafice au fost susținute de către formația de dansuri populare a Ansamblului “Nuntașii Bihorului” – coregraf Dinu AVRAM.

Întregul spectacol a fost înregistrat de către o echipă a postului de televiziune HORA, montajul excepțional, realizat de performanta echipă a HORA TV – cu o durată de 4h,34min – fiind difuzat în cea de-a șasea duminică după Paști (a “Orbului din naștere”), bucurându-se de o audiență deosebită în rândurile telespectatorilor.

Accesul în sală s-a realizat pe bază de invitații, acestea fiind distribuite atât prin casierii/încasatori de teren, cât și la sediul C.A.R.P. Oradea.

Partenerul nostru în organizarea și desfășurarea acestei activități de anvergură a fost Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor. Aprecierea și mulțumirile noastre sincere, doamnei director Angela LUPȘEA, pentru implicarea activă și solicitudinea cu care a răspuns rugăminților.

Le suntem recunoscători și îndatorați moral tuturor protagoniștilor și participanților la actul cultural dedicat aniversării a 70 de ani de activitate ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, pus în scenă prin spectacolul artistic din data de 17 mai 2022 și încă o dată:

LA MULȚI ANI C.A.R.P. Oradea, LA MULȚI ANI tuturor membrilor și simpatizanților acestei prestigioase instituții!